Lahkuminekuga kaasnenud masendus ja elutüdimus asendusid elurõõmuga

Siiri (33)

Olen kahe väikse lapse ema. Varem oli nii, et töötasin väga palju ja pärast tööd tegelesin laste, toidu tegemise ja majapidamistöödega. Ma ei mõelnud enda peale. Pühendusin oma perekonnale. Mees oli väga tihti kodust ära, sh nädalalõppudel. Kõik koduga seotud tegemised olid minu õlgadel. Ja siis see juhtuski. Elu muutus ootamatult ja mul tekkisid masendus ning elutüdimus.

Juhtus see, et mees jättis mind maha koos kahe lapsega ja läks teise naise juurde. Süüdistasin ennast, et ma ei olnud hea naine ja sellepärast toimuski lahkuminek. Sain aru, et ma ei pööranud oma mehele piisavalt tähelepanu. Mul tekkis tunne, et ma ei ole mitte midagi väärt ning ükski mees mind enam ei taha. Mind vaevas pidev alaväärsustunne ja süüdistasin ennast kõiges (halb naine, halb ema, andetu, kole, loll jne). Pidevalt mõtlesin, mis elus valesti on läinud ja kogu aeg tulid vanad asjad meelde.

Lahkuminekuga kaasnenud masendus ja elutüdimus asendusid elurõõmuga, Siiri 33

Pilt on illustratiivne. Pildi autor Freepik.

Olukord lõppes sellega, et ma olin energiast tühi. Jäin voodisse, mind ei huvitanud enam midagi, isegi mitte oma lapsed.

Ma lihtsalt vedelesin voodis päevade kaupa ja ka tööle ei läinud. Töölt lasti mind lahti. Ema toetas mind materiaalselt. Tänu temale ja alimentidele elasime kuidagi ära. Minu masendus süvenes ja eluisu sai otsa. Ema ja sõbrannad said aru, et minuga on asi väga tõsine ja soovitasid abi otsida. Lisaks arsti juures käimisele soovitasid tuttavad mulle biofeedback teraapiat. Pärast kodulehega tutvumist otsustasin minna.

Pärast esimest seanssi tundsin head kerget tunnet – peas oleks nagu tühjus olnud. Pidev mõttetegevus peas oli peatunud ja kogesin üle pika aja sisemist rahu.

Vanu traumasid meenutades ei tekkinud enam pingeid ja need ei huvitanud mind enam. Minu jaoks oli see sel hetkel väga hea märk. Mingi positiivne muutus! Kohe pärast teraapiat tundsin end palju energilisemalt. Läksin koju ja hakkasin koristama. Õhtul olin üllatanud, et jõudsin päeva jooksul nii palju ära teha. See rõõmustas mind. Hakkasin vaikselt taas rõõmu tundma lastest ja ka väikestest asjadest minu elus. Eluisu tuli tagasi! Hakkasin pöörama lähedastele tähelepanu, õhtuti raamatuid lugema ning käisin kolme huvitavat loengut kuulamas.

Teisel seansil tegeles terapeut minu madala enesehinnangu, süütunde, endale muutuste keelamise ning hirmudega. Eriti palju vajas aega teema: endale muutuste keelamine. Küllap olin siis seesmiselt nii vastu kõigile muutustele. Terapeut tõi ka naljakaid näiteid oma elust ning see oli inspireeriv ja julgustav. 

Pilt on illustratiivne. Pildi autor Freepik.

Paar päeva pärast seanssi tekkis soov muuta enda riietust ja välimust.

Ma kandsin põhiliselt musta, halli ja tumepruuni. Tundsin, et need värvid ei meeldi mulle enam. Tundsin, et vajan sinist, kollast, punast ja oranži värvi. Ostsin kaks lillelist kleiti ja kõrge kontsaga kingad. Enne ei olnud lillelised asjad mulle kunagi meeldinud! Ka kleidid ja kõrge kontsaga kingad ei olnud minu teema. Olin üllatunud, et selline muutus oli tekkinud.

Sellest oli mulle veel vähe … Tundsin, et tahan oma välimust täielikult muuta. Endine välimus mulle enam ei meeldinud. Otsustasin värvida juuksed blondiks ning hakkasin kasutama kosmeetikat. Enesehinnang hakkas tõusma ning elu muutus täielikult. Hakkasin  tööd otsima. Soovisin tööd, mis oleks hommikuses vahetuses ja ainult argipäevadel ning nädalalõpud oleksid vabad. Leidsin endale töö pakiäris. Kollektiiv oli positiivne ja abivalmis. Olen oma töökohaga rahul.

Kolmandal seansil tegeles terapeut viha, usaldamatuse, andestamise ja armastusega. Pärast seanssi hakkas mul tekkima huvi meeste vastu. See oli uus tunne, mida ma ei osanud oodata. Tunded tulid tagasi. Enne olin endale neid keelanud, kuna ei soovinud uuesti haiget saada. Ma ei usaldanud mehi, mõte käis kogu aeg selle ümber, et niikuinii läheb jälle teise naise juurde ja ma ei taha enam seda kogeda. Ma kartsin mehi. 

Pilt on illustratiivne. Pildi autor Freepik.

Ükski mees ei pääsenud mulle ligi. Ma leidsin alati vabanduse, küll palju koduseid toimetusi, küll pean lastega kuhugi minema jne. Ja siis toimus muutus.

Tööl oli töökaaslase sünnipäev. Sünnipäevalaps tegi ettepaneku pärast tööd välja minna ja minagi otsustasin teistega ühineda. Ja siis see juhtuski. Mul tekkisid tunded oma töökaaslase vastu ning meie jaoks lõppes sünnipäevapidu tantsupeoga. Meil oli väga lõbus. Tantsisime hommikuni. Olime mõlemad magamata, kuid tunne oli nagu oleks paar päeva puhanud. Mulle tundus, et me andsime üksteisele energiat. Pakatasime energiast ja olime armunud!

Kohe hommikul (ilma magamata) otsustasime nädalavahetuse koos veeta. Ilm oli ilus ja ta tegi ettepaneku võtta minu lapsed kaasa ja sõita loodusesse. Ma ei tundnud ennast kohe äragi! Mõeldud, tehtud. Läksime minu juurde, ajasime lapsed üles ja ütlesime, et plaan on veeta nädalavahetus looduses. Meesterahvas oskas lastega hästi läbi saada ja lapsed võtsid ta kohe omaks. Kõik toimus nii kiiresti nagu filmis. Ma tundsin end tema kõrval turvaliselt. Ta hoidis mind ja minu lapsi. Üksteise kallistamine ja hoolimine tegi meil kõigil südamed soojaks. Seda tunnet on raske sõnadega väljendada … seda peab ise tundma.

Nüüd on viimasest teraapiaseansist möödas viis kuud ja minu elu on täielikult muutunud. Juuksevärv, riietus, töökoht ja suhtumine meestesse. Olen leidnud endale mehe, kes hoolib minust ja minu lastest. Ta näitab iga oma teoga, et ta meist hoolib. Varasemast masendus ja elutüdimus on täiesti unustatud! 

Ma soovitasin paljudele oma tuttavatele minna biofeedback teraapiasse

Eriti nendele, kes olid oma eluga puntrasse ”kerinud” ega julgenud edasi liikuda. Ka nemad käisid teraapias ja olid rahul saadud tulemustega. Imeline masin ja huvitav tehnika. Me kõik vajame mineviku puhastamist, et oma elus edasi liikuda.

Me oleme biofeedback teraapia teerajajad Eestis.